İlk Bilgisayarı Kim İcat Etti?

İlk Bilgisayarın İcat Edilmesi ve Tarihi Gelişimi

Bilgisayar günümüzde en önemli ve vazgeçilmez teknolojilerden biri haline geldi. Acaba kimler ne uğraşlar sonucunda bilgisayarı icat etmeyi başarmış? Cidden merak uyandırıcı bir konu 😀 Şimdi sizlere bu konuda çok ayrıntıya girmeden genel bilgiler vereceğim. (Ayrıntıya girince çıkamamaktan korkuyorum 😀 )

Bazı kaynaklar, 1642 yılında Blaise Pascal tarafından geliştirilen hesap makinesini bilgisayarın atası olarak kabul etse de bence bu bilgisayarın atası olmaktan biraz uzak. Yani sadece hesaplama yapabilen bir makine olduğundan merakımızı gidermede yeterli olmamaktadır.

1671 yılında Alman bilim adamı Gottfreid Wilhem von Leibniz bu ilk ürünü bir adım öteye geçirmeyi başarmıştır; zira geliştirdiği ürün dört işlem yapabilen ilk makinedir.

1937 yılında ise bir önemli aşamada daha gerçekleşmiş olup, Howard Hathaway Aiken dört işlem yapabilen makineyi; logaritma ve trigonometri çözebilir hale getirmiştir.

Zaman ileledikçe , 2. Dünya savaşı sırasında ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı işlem yapan makina ihtiyacı doğdu. Bunun üzerine J. Presper Eckert ve John W. Mauchly şanını sıklıkla duyduğumuz; bugünkü bilgisayarlar ile aynı statüde ama kesinlikle aynı büyüklükte olmayan, bir EV büyüklüğündeki bilgisayarı geliştirdiler. Gerçekten devasa büyüklükteydiler. Bu bilgisayar RAM’li bilgisayarların atasıdır. 167 m2 büyüklüğünde ve 30 ton ağırlığındaki bu devasa makineye ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) adı verilmiştir. İşte ENIAC için ilk bilgisayar diyebiliriz. E doğal olarak bilgisayarın mucitleri diye Eckert ve Mauchly’ı söylemek gayet yerinde olacaktır.

John Presper Eckert, 1919 ve 1995 yılları arasında yaşamış bir elektrik mühendisidir. Babası milyonermiş. Bunun da araştırmalarını rahatça yapmasında katkısı olduğunu söyleyebiliriz.
John Mauchly de elektrik mühendisidir. 1907 ve 1980 yılları arasında yaşamıştır.

Eckert ve Mauchly birlikte ilk genel kullanıma uygun ENIAC’tan sonra ilk ticari bilgisayar olarak anılan UNIVAC’ın da icadını gerçekleştirmişlerdir.

Umarım faydalı olur 😀

Selametle…

Yorum yapın