Mineral çeşitlerinin canlılar için önemi

Mineral çeşitlerinin canlılar için önemi nedir

kısaca açıklamak istiyorum:

Mineraller doğrudan vücudumuzun üretemediği dışarıdan doğrudan alamadığımız başka besinler yardımı ile ihtiyacımızı giderdiği maddelerdir. Şimdi canlılar için her bir mineral için önemini açıklayacağım:

Sodyum: Vücut hücrelerindeki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinirlerin uyarılması ve kasların kasılması için önemlidir. Eksikliğinde halsizlik, kas krampları, güçsüzlük görülür.

Kalsiyum: Dişlerimiz ve kemiklerimizin güçlenmesi için önemlidir. Sinire gelen uyarıların taşınmasında görev alır. Kaslarımızın kaslmasını destekler. Günlük 1000 – 1500 mg kalsiyum ihtiyacımız bulunmaktadır. Eksikliğinde kemik erimesi, kaslarda güçsüzlük, sinirlilik, saç ve dişlerde değişiklikler görülür.

Potasyum: Vücudumuzdaki suyun kontrolü, sinirlerin ve kasların kasılmasının uyarılması, tansiyon düşürülmesi, kalp ritmi’nde öenmli rol oynar. Eksikliğinde Kalpde ritimsizlik, kabızlık, tansiyon düşmesi ve deri hastalıkları görülür. İnsanın günlük ihtiyacı ise 2-4 g’dır.

Magnezyum: Sinir uyarılarının kaslarımıza iletilmesi, kan pıhtılaşmasını önleme, diş ve kemik üretimi, bağışıklığımızın güçlenmesi, stres anında adrenalin salgılanması gibi görevlerde rol alır. Eksikliğinde; baş dönmesi sersemlik huzursuzluk, kilo kaybı ve kas şikayetleri görülür.

Fosfor: Hücrenin enerjiyi elde etmesinde, diş ve kemik üretiminde, beyin çalışması ve fiziksel dayanıklılıkta rol oynar. Eksikliğinde ise Kas güçsüzlüğü, sinir zayıflığı, kemik şikayetleri artar.

Kükürt: Vücudun zehirlerden temizlenmesi, kan şekeri seviyesinin kontrolü, ve tırnak üretiminde rol oynar. Eksikliğinde derinin kuruması ve çatlaması,saçların dökülmesi, tırnakların kırılması ve sinirlilik durumu meydana gelir.

Mineral çeşitlerinin canlılar için önemi‘ni açıklamaya çalıştım umarım faydalı olmuşumdur.

Yorum yapın