Keneden Korunma Yolları

Keneden Korunma Yolları nelerdir? kenelerden nasıl korunacağız ve keneden korunma yolları nelerdir? keneden korunmak için neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?

Son yıllarda keneden kaynaklanan kırım kongo kanamalı ateş hastalığı oldukça yaygın olarak görünmeye başladı. Havaların ısınması ile kene sayısı Nisan ayından itibaren artmaya başladı. Bu da piknikçiler ve hayvan bakıcıları bakımından oldukça risk oluşturmakta.

Peki keneden korunmak için neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?

Keneden korunmanın ilk adımı kene olabilecek yerlerin ilaçlanmasıdır. İnsanlar eskiden gelen alışkanlıktan ötürü kene hastalık yapmaz inancının hakim olması nedeniyle ya da klasik bir şey olmaz mantığıyla hiç önem vermemektedir. Bu noktada hayvanların ilaçlanması da önemli bir husus olmaktadır.

Kırsal alanlara gittiğinizde açık renkli elbiseler giyin. Eve döndüğünüzde ise üstünüzü başınızı detaylıca kontrol ediliniz.

Eğer kene vakasına rastlarsanız en kısa zamanda çıkartılmak üzere bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz. Burada amaç en kısa sürede keneyi çıkarmaktır. Çünkü kenenin insan vücuduna tam anlamıyla yapışması 7-8 saati bulabilmekte ve yapıştıktan sonra beslenmeye başlamaktadır. İşte beslenme aşamasında virüsü vücuda bulaştırmaktadır. Bu nedenle en kısa zamanda hastaneye gitmeliyiz. Eğer bulunduğunuz bölgede bir sağlık kuruluşu yok ise zaman geçirmeden kendiniz keneyi çıkartabilirsiniz.

kene

Kene ısırığında en kısa sürede hastaneye gidin. Geçen yılki vakalarda görüldüğü üzere insanlar kene ısırmasından sonra hastaneye gelmiyorlar. 2 gün geç gelen vatandaşlar oldu geçtiğimiz yıllarda.

Kene Isırınca Hastaneye Gidin!

Eğer sağlık kuruluğu yok ise elinize bir naylon alarak keneyi çıkarabilirsiniz. Fakat keneyi kesinlikle patlatmaya ve öldürmeye çalışmamalısınız. Hatta tarlada iseniz bir yaprak ile de çıkarabilirsiniz.

Vücudunuzu Kontrol Edin

Eğer bir piknikten ya da kırsal kesimden geliyorsanız vücudunuzu mutlaka kontrol edin. Özellikle kol altları, kulak çevresi, kemer bölgesi, diz arkaları, saç, bacak arkaları kontrol edilmelidir.

Kontrol sonucunda eğer vücudunuzda bene benzer siyah küçük noktasal bir yabancı madde görürseniz en kısa zamanda sağlık kuruluşuna gidiniz. Kenenin bulunduğu bölgeden bir çivi gibi sağa sola oynatılarak patlatılmadan çıkarılması gerekiyor. Kişilerin kendilerinin çıkarması riskli olabilir.

Ayrıca bazı insanlar kenenin üstüne alkol ve kolanya gibi maddeler döküyor. Kesinlikle herhangi bir sıvı dökmemeliyiz.

Keneden Korunma Yolları

Yorum yapın