Bursa’nın kültürürel özellikleri

Bursa’nın en belirgin kültürel özellikleri

Bursanın tarihi özellikleri, bursa ilinin önemli özellikleri kısaca nelerdir? Bu makalemizde Marmara bölgesinin en güzel illerinden olan Bursa ilimizi anlatacağız. Umarım faydalı olur.

Bursa’ya giden vatandaşlarımız nereleri ziyaret etmelidir. Bursanın kültürel özellikleri nelerdir? Ülkemizde 81 il bulunmaktadır. Her bir ilimizin kültürü ise birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle ülkemiz kültürel özellikler açısından çok zengin bir ülkedir. İşte bu sebeple dünyanın diğer ülkelerinden ayrılmaktadır. Ülkemizin de en güzel şehirlerinden birisi Bursa’dır.

Bursanın kültürel özellikleri sırası ile şu şekilde açıklanabilir:

UNESCO tarafından 2000 yılında dünya mirası geçici listesine adını ekletmeyi başarmıştır.
Bursa ilimizde ülkemizin ilk tekstil müzesi yer almaktadır.
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından 1962 yılından beri Uluslararası Bursa Festivali düzenlenmektedir.
1997 yılında Bursa Bölge Senfoni Orkestrası‘nın temeli atıldı.
Bursa Botanik parkı da 1998 yılında açıldı.
Bursa hayvanat bahçesi ise 1998 yılından beri halka hizmet vermektedir. Avrupa standartlarında bir hayvanat bahçesidir.
Herkesin bildiği Karagöz Gölge oyunu ilk olarak Bursa’da ortaya çıkmış ve Türk kültürüne katkı sağlanmıştır.
Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından ilk modern sinema tiyatro konser salonları yaptırılmıştır.
1957 yılında Bursa Devlet Tiyatrosu kurulmuştur.
1991 yılında Bursa Devlet Türk Sanat Müziği Korosu kurularak Kültür Bakanlığına bağlanmıştır.
Bursanın ünlü halk oyunu olan Kılıçkalkan bu yörenin oyunudur.

Bursa Hakkında Genel Bilgiler:

Türkiye’nin 4. en yoğun nüfusuna sahip şehridir. 2016 yılında dünyanın en yaşanılır kenti sıralamalarında dünya listesinde 28. sırada yer bulurken, Türkiye’de ise en yaşanılır şehir seçilmiştir. Tarihte ilk olarak şehrin adı Hüdavendigâr olarak isimlendirilmiştir. Osmanlı devletinin ilk başkentinin Bursa olmasından ötürü, Osmanlı zamanında kalma bir çok cami, medrese yer ilde yoğun olarak yer almaktadır. Ekonomik açıdan ise sanayisi oldukça gelişmiş bir ilimiz olup, ekonomik ferahlığı oldukça yüksektir. Sanayi alanında ise özellikle otomotiv sektörü oldukça önem kazanmıştır. Dünyaca ünlü bir çok binek otomobil markasının fabrikası bu ilde bulunmaktadır. 1987 yılında Büyükşehir olan Bursa, ilk olarak üç ilçesi bulunmaktaydı. (Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım) Turizm açısından kış turizmi gelişmiş ve Uludağ her yıl kayak yapmak isteyen tatilcileri ağırlamaktadır. 2007 yılında yapılan nüfus sayımlarının sonucunda Türkiye’nin en kalabalık 4. ili olmuştur. İnegöl ilçesinde mobilya sektörü oldukça gelişmiştir. Yine bu ilçe organize sanayi bölgesi olarak oldukça gelişmiştir. Bursa’nın kültürürel özellikleri

Yorum yapın