Hangi besin çeşidi hangi organda sindirime uğrar?

Öğrencimizin acil olarak sorduğu bir sorudur. Cevabı aşağıdadır. Eğer siz de hangi besinin hangi organımızda sindirildiğini merak ediyorsanız aşağıdaki makalemizi okuyunuz. Yeşil olan yer özet niteliği taşımaktadır.

Sindirim sistemi organlarinda besinleri ayrıştırma nin 2 yolu vardir.
1) kimyasal sindirim
2) mekanik sindirm
birkere her besin ince bagirsakta kimyasal sindirime ugrar bunu unutma sirayla anlatiyim sana agizda karbonhidratlar mekanik sindirime ugrar yutak ve yemek borusundan geçer ve mideye gelir burada karbonhidratlarin kimyasal sindirimi proteinlerin mekanik sindirimi baslar yag ise ince bagirsakta direk gelir ve gider kisaca yag ince bagirsakta kimyasal sindirimi baslar ve biter.

Karbonhidratların Sindirimi: Karbonhidratların kana geçebilmesi için sindirim organlarında en küçük yapı birimi olan glikoz, fruktoz, galaktoz, riboz ve deoksiriboz monomerlerine kadar parçalanmaları gerekir.
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Besin ağızda çiğnenirken tükrükteki amilaz enzimi, nişasta ve glikojen molekülündeki bağları koparır. Onları daha küçük parçalara (dekstrin) ve maltoza ayırır.

Karbonhidratlar mideden hiçbir kimyasal değişikliğe uğramadan oniki parmak bağırsağına gelir. Besin bağırsağa girdiğinde, bağırsak hücrelerinden pankreası uyaran bir hormon salgılanır. Bu hormon, pankreastan öz suların salgılanmasını sağlar. Pankreas öz sularındaki enzimler (amilaz) ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratları disakkaritlere (maltoza) kadar parçalar.
Disakkaritlerin sindirimini sağlayan enzimler ise bağırsak öz suyunda bulunur. Bu enzimler (maltaz, sükraz ve laktaz) ise disakkaritleri monosakkaritlere parçalar. Böylelikle karbonhidratların sindirimi tamamlanmış olur.
İnsanda selüloz sindirici enzim üretilmediği için selüloz kalın bağırsakdan dışkı olarak atılır.

Proteinlerin Sindirimi: Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mideye besin geldiğinde salgılanan gastrin hormonu HCl salgısını uyarır.
Midenin kendi kendini sindirmesi üç yolla engellenir.
* Asit ve enzim salgısı hormon kontrolündedir.
* Enzim pasif olarak salgılanır. Besin geldiğinde aktifleştirilir.
* Midedeki mukus mide hücrelerini asitten ve enzimden korur

Midede oluşan polipeptit ince bağırsağa geçer. Mideden asit ve besin geldiğinde ince bağırsaktan salgılanan sekretin hormonu pankreas öz suyu salgılatır. Pankreas öz suyundaki pasif tripsinojen ve kimotripsinojen, ince bağırsaktaki enterokinaz enzimi ile aktifleştirilir.

Yağların Sindirimi
Yağların ince bağırsaktan emilebilmesi için yağ asitleri ve gliserine kadar parçalanmaları gerekir.
Yağlar, safra tuzlarının ve pankreastan salgılanan lipaz enziminin etkisiyle ince bağırsakta yağ asidi ve gliserole ayrılır. Safra tuzları, yağ damlalarının yüzeyini artırararak lipaz enziminin etkisini kolaylaştırır (mekanik etki).
Oluşan sindirim ürünleri; tekrar hidroliz edilemeyecek kadar basit moleküller olduklarından hücre zarından geçebilirler, hücrelerde yapı maddesi olarak veya vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilirler.

“Hangi besin çeşidi hangi organda sindirime uğrar?” üzerine 2 yorum

  1. ben sadece safra öz suyu ve pankreas öz suyu hangi besinleri (karbonhidrat,yağ, protein) sindiriyor diye merak ama bulamadım yarın sınavım varda

    Cevapla
Yorum yapın