Aşure günü okunacak dua Aşure gününde oruç tutulur mu?

Aşure günü ne oldu? Aşure gününde hangi dualar okunur. Aşure günü yaklaşması münasebetiyle, sizlere aşure gününde okunacak dua şeklinde yardımcı olmak istiyoruz. Aşure günü oruç tutulur mu?

Muharrem ayına gelmemiş nedeniyle bu ayın 10. günü olarak bilinen aşure gününe de kavuşmuş oluyoruz. Öncelikle aşure kelimesinin anlamını sizlere aktarayım. Arapça dilinde “aşere” kelimesi 10 sayısını belirtmektedir. “Aşir” kelimesi ise onuncu olarak anlamlandırılmaktadır. 10. gün manasına gelen aşir’i halkımız zaman içerisinde aşure olarak telaffuz etmiş ve aşure günü olmuştur. Aşure günü Muharrem ayı içerisinde yer alan mübarek bir gündür. Muharrem ayı ise Hicri takvimin ilk ayıdır. Bu ayda bazı önemli olayların vuku bulması nedeniyle önemini arttırmıştır. Hz. Aişe’den alınan bilgilere göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Ramazan ayından sonra en fazla oruç tuttuğu ay olarak belirtilmektedir. Aşure gününde tutulacak orucun, önceki yılın günahlarına kefaret olacağı şeklinde rivayetler de bulunmaktadır.

Aşure gününe özel olarak bir ayet bulunmamakla birlikte, Kuran-ı Kerim’de geçen haram/muhterem aylardan bir tanesi olarak Muharrem ayı karşımıza çıkmaktadır. Muharrem ayının 10. gününde bir çok olay gerçekleşmiş ve çok hüzünlü ve hatta hayırlı olaylar gerçekleşmiştir.

Hz. Musa’nın denizi yarma hadisesi bu ayda gerçekleşmiştir.
Hz. Nuh’un gemisi aşure gününde cudi dağına demirlemiştir.
Hz. Yunus’un, balığın ağzından kurtulma mucizesi bu gün olmuştur.
Hz.Adem’in tevbesi de Aşure gününde kabul görmüştür.
Hz. Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan kurtuluşu da aşure günü gerçekleşmiştir.
Hz. İsa Aşure gününde dünyaya gelerek o gün semaya yükseltilmiştir.
Hz. Davud’un tevbesi kabul görmüştür.
Hz. İsmail bugün dünyaya gelmiştir.
Hz. Yakub’un gözleri de bu gün görmeye başlamıştır.

Bunlar sadece belli başlı bilinenlerdir.

Yorum yapın