Mineral Nedir Anlamı Kısaca

Mineral ne demek kısaca

Mineral katı bir madde olmakla birlikte doğada doğal şekilde meydana gelen ve özel bir kimyasal yapısı olan inorganik ve kristalleşmiş bir maddedir.

Mineraller vücudumuzda üretilmezler. Mineralleri dışarıdan temin ederiz. Vücudumuz için önemli olması nedeniyle vücudumuzda gerçekleşen bazı önemli fonksiyonlar bu mineraller olmadan gerçekleşemez. Dediğim gibi vücudumuz kendi kendine bu maddeleri oluşturamaz, dışarıdan alırız. Dışarıdan aldığımız mineraller vitaminler ile ortak çalışır. Peki nasıl olur bu; mineraller vücudumuza girince vitaminleri vücudumuzun ihtiyacı olan yere taşır. Yani bir nevi kargo görevi görür. Vücudumuzun çeşitli bölgelerine ihtiyaç olan vitaminleri taşıyarak işlev görür. Aynı durum vitaminler için de geçerlidir. Yani bu iki madde çeşidi vücudun gerekli yerine gitmek için birbirine ihtiyaç duyarlar.

Her zaman deriz ya vitamin eksikliğinden şu veya bu rahatsızlığı yaşıyoruz diye. İşte vitamin vücudumuz için ne kadar önemliyse mineraller de o kadar önemlidir. Mesela;

Dişlerimizin, kemiklerimizin, dişlerimizin ve cildimizin yapısı için önemlidir. Mineraller aynı zamanda kalp ritmi, kan basınca ve kas fonksiyonlarımız için de önemlidir. Ayrıca vücudumuzun su dengesinin muhafazası, üreme ve birçok önemli vücut fonksiyonlarımız için önemlidir.

Vücudumuz için gerekli olan mineraller şu şekilde sıralanabilir: kalsiyum, bakır, iyot, demir, krom gibi birçok mineral…

Mineral Nedir kısaca

“Mineral Nedir Anlamı Kısaca” üzerine bir yorum

  1. Yukarıya wikipedia’den bilgi ekledim. Artık bu sayfadan mineral nedir ne değildir herşeyi öğrenebileceksiniz. Zaten wikipedia’de de detaylarıyla anlatmış. Benim anlatımım da yeterli. Fakat detay isteyenler için aşağıya ekliyorum 😉

    Mineral doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir. Buna göre minerallerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

    Doğal olarak oluşur.
    Herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır.
    Belirli bir kimyasal formülü vardır.
    Katı halde olup nadiren sıvıdır.
    İnorganiktir.

    Mineralojinin konusu doğal şekilde oluşan maddeleri ihtiva ettiği için bu bakımdan sınırlandırılmıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle laboratuvarlarda sentetik olarak elde edilen kimyasal bileşikler mineral sayılmazlar. Bu yapay bileşikler halindeki katı maddelere doğada tabii halde rastlanmaz. Dolayısıyla da doğal şartlarda oluşturulamazlar. Bu tür katı maddelere “yapay mineraller” adı verilebilir. Bu tür yapay mineraller de, tabii minerallerde olduğu gibi benzer kristal iç yapılarına sahiptir.

    Minerallerin doğada veya deneysel olarak yapılan incelemelerde de gözlendiği gibi, oluşum şartları bunların belirli fizikokimyasal şartlarda (belirli sıcaklık ve basınç altında ve ortamın kimyasal durumu gibi) oluşurlar. Buradan mineralojinin bir amacının da minerallerin oluşturduğu yerkabuğunun kimyasal ve fiziksel yapısının öğrenilmesi, yerkabuğunun tarihinin bilinmesi ve yeraltı kaynaklarından yararlanılması olduğunu anlıyoruz.

    Mineraller belirli bir kimyasal bileşime sahiptirler. O halde her mineral bir kimyasal formül ile ifade edilir. Minerallerin kimyasal formülleri genellikle sabittir. Ancak belirli sınırlar içinde belirli kaidelerle değişebilir. Çok ender olarak saf elementler (altın, gümüş, bakır vs) şeklinde oluşan mineraller, yerkabuğunda meydana gelen doğal fizikokimyasal olayların ürünleridir.

    Minerallerin bir diğer özelliği de inorganik oluşudur. Yerkabuğunda bulunan petrol, kömür, fosil ve reçine gibi maddeler mineralojinin kapsamına girmez. Ancak nadir de olsa kehribar gibi organik mineraller de vardır.

    Minerallerin katı olmaları düzenli bir atomsal iç yapıya sahip olduklarını gösterir. Mineral kristallerinin dış yapıları incelendiğinde düzgün geometrik dış şekilli oldukları görülür. Yine aynı şekilde iç yapılarının da düzgün olduğu görülür. Minerallerin “cıva” gibi sıvı olan tipleri de vardır.

    Mineraller homojen bir yapıya sahiptirler. Alınan bir mineral örneğinin her tarafı aynı mineralden ibaret olmalıdır. Ancak her mineralde az veya çok yabancı mineral varlığı bulunmaktadır. Yabancı madde oranının çokluğu, mineralin özelliklerini değiştirir. Esasta; gözle görülebilen boyutta homojen olması basit tanımlama için yeterlidir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Mineral

    Cevapla
Yorum yapın