Emniyet kemeri takmanın önemi nedir

Emniyet Kemerinin Önemi ve Faydaları nelerdir kısaca açıklar mısınız diye soran bir kişinin cevabına istinaden bu makale kaleme alınmış olup bilgilendirme amaçlıdır.

Araç kullanan sürücü ve araçta bulunan kişilerin uyması gereken ortak trafik kuralı Emniyet Kemeri Takmaktır. Sürü de yolcu da emniyet kemeri takarak kendini güvene almalıdır. Trafikte olan bütün araçların uyması gereken bir kural olan emniyet kemeri takmanın insanlara yararı tabi ki de bulunmaktadır. Olası bir kazada kişinin yaralanmasını ve araçtan fırlamasını engelleyen en önemli unsur olan emniyet kemeri hayat kurtarır.

Bütün dünyada araç sahiplerinin uyması gereken bir kural olan emniyet kemeri takmanın hayat kadar önemli olduğunu aşikar olup, takılmaması durumunda ise bütün dünya ülkelerinde bir ceza yaptırımı bulunmaktadır. Bu yaptırımları uygulayanlar ise trafik polisleri olmaktadır. Emniyet kemeri takmanın zorunluluk kapsamına girmesi yasalarla birlikte olmuştur. Maalesef günümüzde ülkemizde araçta bulunanlar genellikle emniyet kemeri takmayı önemsememektedir.

Emniyet kemeri takılmazsa ne olur? sorusunun cevabı gayet kolaydır. Kaza sırasında araç içerisinde yer alan ve emniyet kemerini takmayan kişiler araç içerisinde savrulur ve birbirleriyle çarpışırlar. Hatta araç dışına fırlayarak önemli yaralanmalara sebebiyet verir.

Emniyet kemeri takmanın önemi nedir
Emniyet Kemerinin Önemi ve Faydaları

Emniyet kemerinin faydaları madde madde

Kazada oluşan sarsıntı sırasında vücudu tutarak, insana gelecek sarsıntıyı belirli seviyeyle azaltır.

Çarpma sonucunda meydana gelen kuvveti bütün vücuda yayar.

Araç içerisinde bulunanların araç dışına fırlamasını engeller. Şu açık bir gerçek ki, araç takla atarsa içerisinde kişinin dışarı fırlama olasılığı oldukça yüksektir. Eğer kemer takılı ise fırlaması olanaksızdır.

Kaza küçük bile olsa büyük yaralanmalara sebep olmaz.

Emniyet kemeri kazalarda yaralanma riskini yüzde 45 oranında azaltmaktadır. Bu oran kamyonlarda yüzde 60 dolayındadır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullanan insanların kazadan kurtulma oranı yüzde 25 civarında iken, emniyet kemeri takmayanların kazadan kurtulma oranı yüzde 6 civarında olduğu bildirilmektedir. Ülkemizde oldukça az olan arka koltuk kemer takma oranı ise ölümlü kazalarda yolcuların yüzde 50 oranında yaralanma risklerini azaltmaktadır.

Ülkemizde kısa mesafe yolculuklarında kemer takma oranı oldukça düşük olmaktadır. Ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ölümlü kazaların yüzde 8 civarındaki önemli bir oranı 30-40 km’lik kısa mesafelerde ve 50-60 km/saat hız dolaylarında gerçekleşmektedir.

Ülkemizde emniyet kemeri takmamanın cezası 2017 yılında 95 TL kadardır. Peşin ödenmesi durumunda ise 71,25 TL olarak belirlenmiştir. Sürücüye ise 15 ceza puanı yansıtılmaktadır.

Yorum yapın